PortadaGruposCharlasMásPanorama actual
Buscar en el sitio
Este sitio utiliza cookies para ofrecer nuestros servicios, mejorar el rendimiento, análisis y (si no estás registrado) publicidad. Al usar LibraryThing reconoces que has leído y comprendido nuestros términos de servicio y política de privacidad. El uso del sitio y de los servicios está sujeto a estas políticas y términos.

Resultados de Google Books

Pulse en una miniatura para ir a Google Books.

Cargando...

L'Escanyapobres (1884)

por Narcís Oller

Otros autores: Ver la sección otros autores.

MiembrosReseñasPopularidadValoración promediaConversaciones
1166235,931 (3.36)Ninguno
Una de las más fuertes creaciones de la narrativa catalana del siglo XIX.
Ninguno
Cargando...

Inscríbete en LibraryThing para averiguar si este libro te gustará.

Actualmente no hay Conversaciones sobre este libro.

Mostrando 1-5 de 6 (siguiente | mostrar todos)
“L’escanyapobres” és una novel·la curta de Narcís Oller, premiada en els Jocs Florals del 1884 que de seguida va gaudir del favor de la crítica i els lectors. La novel·la connecta amb una determinada línia de la narrativa modernista, concretament la de Raimon Casellas i Víctor Català. Actualment, la crítica la valora com l’obra més moderna d’Oller, juntament amb “La bogeria”, pel seu estil i per la seva capacitat d’adaptació a les fórmules de la novel·la curta. Subtitulada “estudi d’una passió” convergeixen, d’una banda, la pretensió cientificista i la inclinació psicològica de la novel·la realista.
El tema de l’avarícia tenen una llarga tradició, però en el segle XIX aquest arquetipus literari adquireix un relleu especial. L’avarícia ja no és vista com un pecat capital sinó com una funció aberrant dels processos econòmics imperants en la societat vuitcentista. La figura de l’avar és present en l’obra d’autors com Pérez Galdós o els novel·listes russos. Narcís Oller crea un personatge de l’avar que entronca amb la tradició però alhora renova el model. Fa una reinterpretació realista i local d’una figura estereotipada.
Els protagonistes de la novel·la són tres: l’escanyapobres (l’Oleguer), el notari Xirinacs i la seva dona, la Tuies, que després de quedar-se vídua es casarà amb l’Oleguer. Els tres són personatges unidimensionals, focalitzats en funció de la seva avarícia i presos en un moment concret de la seva trajectòria vital. Són tres personatges que reben l’impacte econòmic dels nous temps, però només són capaços d’enfrontar-s’hi amb armes antigues. Magí Xirinacs cobeja propietats, la Tuies és “una vera encarnació de l’avarícia més cruel i refinada” i la conducta de l’escanyapobres respon a l’odi d’un marginat social, víctima del progrés, un personatge que s’encamina a la seva autodestrucció. Des del principi de l’obra Oller es serveix del recurs de l’animalització per subratllar la seva degradació. La passió que sent pels diners esdevé patològica i carregada de ressons eròtics i litúrgics. La negativitat absoluta de l’Oleguer i la Tuies impedeix la identificació o simpatia de l’autor cap als seus personatges com passa en les seves altres novel·les. La successió dels diversos espais de la novel·la – el magatzem, la Coma, el castell, la mina – ressegueix la degradació del personatge i el seu procés d’allunyament de la societat. La seva única possibilitat de regeneració es produeix en contacte amb la natura i la bondat de la Coma.
L’Oleguer se’ns presenta com un ésser desarrelat del seu medi natural. El contacte amb la natura desperta en ell vagues enyorances. La retirada a la Coma l’apropa a la natura i s’humanitza però ja és massa tard.
Al marge d’aquests tres personatges principals els personatges secundaris fan de contrapunt i excepte l’Eloi que representa el pas de l’agricultura al proletariat i és, també, un alienat, víctima i assassí al mateix temps, els altres personatges representen valors positius: Pere de les Borges (el treball productiu i la dignitat), Cileta (la feminitat) i l’escrivent del notari (la generositat).
La novel·la presenta una visió històrica de l’impacte de la industrialització en el camp català. La novel·la mostra l’esfondrament de l’antic règim, simbolitzat pel castell i la irrupció de la nova societat capitalista. L’arribada del progrés (el tren) i la manera de ser de la societat rural i el desenvolupament capitalista provoquen la ruïna econòmica del poble de Pratbell. És un moment de canvi, l’agricultura és substituïda per una explotació minera i la implantació d’indústries tèxtils. La confrontació natura-civilització és un altre dels temes cabdals de l’obra.
En conclusió, és una de les novel·les més aconseguides de Narcís Oller, la seva millor creació estilística per la capacitat de concentració i intensitat i el domini de la tècnica de la novel·la breu i és l’obra que reflecteix millor la idea d’un realisme-naturalisme autòcton. Al marge de l’interès literari té un interès històric perquè reflecteix l’impacte de la industrialització en el camp català. ( )
  ElenaRS | Feb 8, 2021 |
H1.31.5
  David.llib.cat | Jan 22, 2021 |
UG-2
  Murtra | Oct 26, 2020 |
La música de la llengua.

La bellesa és a les paraules, a les expressions, a la música de la llengua. També a les descripcions, als personatges caricaturitzats. No puc oblidar que és un llibre del segle XIX, però quina música, quina música... Fa de tan bon escoltar. ( )
1 vota bugaderes39 | Nov 4, 2009 |
Introducció d'Alan Yates
  Miquelcabot | Apr 3, 2020 |
Mostrando 1-5 de 6 (siguiente | mostrar todos)
sin reseñas | añadir una reseña

» Añade otros autores (1 posible)

Nombre del autorRolTipo de autor¿Obra?Estado
Oller, Narcísautor principaltodas las edicionesconfirmado
Paré, JosepEditorautor secundarioalgunas edicionesconfirmado
Debes iniciar sesión para editar los datos de Conocimiento Común.
Para más ayuda, consulta la página de ayuda de Conocimiento Común.
Título canónico
Información procedente del Conocimiento Común catalán. Edita para encontrar en tu idioma.
Título original
Títulos alternativos
Fecha de publicación original
Personas/Personajes
Lugares importantes
Acontecimientos importantes
Películas relacionadas
Epígrafe
Dedicatoria
Primeras palabras
Citas
Últimas palabras
Aviso de desambiguación
Editores de la editorial
Blurbistas
Idioma original
DDC/MDS Canónico
LCC canónico

Referencias a esta obra en fuentes externas.

Wikipedia en inglés

Ninguno

Una de las más fuertes creaciones de la narrativa catalana del siglo XIX.

No se han encontrado descripciones de biblioteca.

Descripción del libro
Resumen Haiku

Debates activos

Ninguno

Cubiertas populares

Enlaces rápidos

Valoración

Promedio: (3.36)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5
3 5
3.5
4 2
4.5 2
5 2

¿Eres tú?

Conviértete en un Autor de LibraryThing.

 

Acerca de | Contactar | LibraryThing.com | Privacidad/Condiciones | Ayuda/Preguntas frecuentes | Blog | Tienda | APIs | TinyCat | Bibliotecas heredadas | Primeros reseñadores | Conocimiento común | 205,500,390 libros! | Barra superior: Siempre visible